Mejja-Su

Dobrodošli u moj svijet interesovanja.


05.12.2011.

Ponedeljak

Ponedeljak je stvarno divan dan. Počinje sedmica, zavrću se rukavi pa za poslom. Upravo pravim sapun. Izprobavam nove kombinacije. Više vode, manje vode.
Kad pomislim da je prošlo tek nekih devet mjeseci odkako sam počela da pravim kozmetiku samo za sebe. Kako je bilo samo to vrijeme turbolentno. Gotovo da nisam nigdje išla. Zapustila sam čak i blogove iako mi je kompjuter cijelo vrijeme u kuhinji, gdje sva ta ulja kombiniram, ugrijavam i mješam sa svačim nečim. Pokušala sam i vas da pratim, ali nisam uspjela. Puno toga se pisalo a ja sam znala samo da zavirim i pročitam naslov.

Ipak, kad povučem crtu i vidim šta sam sve naučila, jedino što vidim jeste da pucam od dragosti što sam to uopšte pošla to da radim.

Najvažnije mi je da sam shvatila ulja. Ulja sam inače samo kupovala kravlji butter i maslinovo ulje, međutim, ima puno interesantnih ulja sa puno ljekovitih osobina koja su me fascinirala.
Puno više poštujem ćurekutovo ulje, pa šipak, ricinusovo ulje, bademovo ulje, ši maslac, kakao maslac, maslac od crvene palme, kakosovo i ulje i maslac, rižino ulje... ima ih stvarno puno.
Sve oni nosi zdrave sastojke koji su itekako namjenjeni ljudskom tijelu, koje ga obnavlja, liječi, njeguje, štiti ...

Od ulja ne samo da sam počela bolje da pripremam hranu, već se i elhamdulillah bolje njegujem.
Nisam se nadala, jer sam bila apsolutni laik, međutim, sva ta ulja su me iznenadila i uživam da ih koristim.

Ulja su mi se prije činila odvratna iako sam ih trebala da bi napravila jelo, ali s vremenom me uopšte ne sekira ako sam nešto umastila jer od istih ulja sam i uspijela, elhamdulillah, i da napravim deterdžent koji će to sve bez problema i da očisti.

Da ne kružim okolo naokolo da vam odmah ispričam šta sve do sad pravim.

Za kuhinju osim uobičajnog korištenja različitog ulja pravim i ulja sa nekom aromom. U ulje npr. ubacim suhu koricu limuna i ružmarina pa tako začinjeno ulje koristim za salate. Jako ukusno i uvijek pri ruci nešto sa aromom limuna. Pošto se ulje gotovo svugdje koristi, onda postaj idealan.

Za kozmetiku ga koristim u kremama.
Bijele kreme
Masti
Body-butter
Balzam za usne
Glanz za usne
Ljekovite kreme za usne, i sa vitaminom E

Sapun
Razni ljekoviti i njegujući sapuni
Od sapuna pravim i sapun za domaćinstvo od kojeg opet pravim
Gel za čitavo domaćinstvo, ukljućujući da je i za staklo i protiv kamenca i jakih masnoća
Taj gel koristim i za pranje odjeće i suđa, ali o tome više na Lebiba blogu.

Dezodorans. Vjerovali ili ne, ali i njega sam uspijela napraviti. Najvažnije je da drži i do dva dana. Odličan i za noge, pa čak i za osvježenje usta. Ok, jeste malo smješno kad zamisliš da se pođeš špricati od glave do pete ali funkcioniše. Sastojci su 100% prirodni i čak ih jedemo gotovo svaki dan, pa samim tim nema se protiv toga ništa ni reći, ali i to ću objasniti kad budem imala vremena.

Toliko od mene... sapun sam završila i upakovala da se gelira. Sad odoh pokupiti djecu, vrtić/škola.
Vama želim lijep dan.

Mejja-Su
<< 12/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031